PLACEK Z JABŁKAMI DLA NIESPODZIEWANYCH GOŚCI
Wygląda jak tarta, ale to najprawdziwszy na świecie miękki
placek. Jest ekspresowy w wykonaniu. Od lat piekę go, kiedy mam niewiele czasu
na przygotowanie czegoś, co będzie na pewno smaczne, ale i mało pracochłonne. Potrzebne składniki
na pewno macie w lodówce, a o kwaśnych jabłkach warto pamiętać podczas owocowych zakupów,
bo te w wypiekach zawsze najlepiej smakują.
SKŁADNIKI:
1 szklanka mąki tortowej
1/3 szklanki cukru plus dodatkowo 2 łyżki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 kostki /100g/ stopionego i przestudzonego masła
1/2 kostki /100g/ stopionego i przestudzonego masła
1/2 szklanki mleka
2 kwaśne średnie jabłka /koniecznie reneta lub bojken/
1 płaska łyżeczka
cynamonu
bułka tarta do obsypania formy
bułka tarta do obsypania formy
Jabłka kroimy w cienkie plastry, mieszamy z cynamonem i dwiema łyżkami cukru. Odstawiamy owoce na
bok. Pozostałe składniki dodajemy do miski
wszystkie razem i mieszamy
energicznie wszystko do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Blachę smarujemy
masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wlewamy do tak przygotowanego naczynia ,
powinno ładnie się na nim rozlać, ewentualnie można je lekko rozprowadzić po
powierzchni. Jabłka układamy na wierzchu w ładny wzór . Piekarnik nagrzewamy do
temp 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy ok 35 minut.
Mniam😊
OdpowiedzUsuń