PLACEK Z JABŁKAMI DLA NIESPODZIEWANYCH GOŚCI



Wygląda jak tarta, ale to najprawdziwszy na świecie miękki placek. Jest ekspresowy w wykonaniu. Od lat piekę go, kiedy mam niewiele czasu na przygotowanie czegoś, co będzie na pewno smaczne, ale i  mało pracochłonne. Potrzebne składniki na pewno macie w lodówce, a  o kwaśnych jabłkach  warto pamiętać  podczas owocowych zakupów, bo te w wypiekach zawsze najlepiej smakują.




SKŁADNIKI:

1 szklanka mąki tortowej
1/3 szklanki cukru plus dodatkowo 2 łyżki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1/2  kostki /100g/ stopionego  i przestudzonego masła
1/2 szklanki mleka
2 kwaśne średnie  jabłka /koniecznie reneta lub bojken/
1 płaska  łyżeczka cynamonu
bułka tarta do obsypania formy 

Jabłka kroimy w cienkie plastry,  mieszamy z cynamonem  i dwiema łyżkami cukru. Odstawiamy owoce na bok. Pozostałe składniki dodajemy do miski  wszystkie razem  i mieszamy energicznie wszystko do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Blachę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wlewamy do tak przygotowanego naczynia , powinno ładnie się na nim rozlać, ewentualnie można je lekko rozprowadzić po powierzchni. Jabłka układamy na wierzchu w ładny wzór . Piekarnik nagrzewamy do temp 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy  ok 35 minut.








Komentarze

Prześlij komentarz