WEGETARIAŃSKA ZAPIEKANKA GRYCZANA Z SOSEM PIECZARKOWYM
Dania kuchni regionalnej są szczególnie bliskie mojemu sercu.
Podczas podróży - tych bliskich i tych dalekich
smakowanie lokalnych specjałów jest dla
mnie taką samą radosną przygodą jak poznawanie atrakcji przyrodniczych i zabytków danego miejsca.
Przepis na tę zapiekankę, który bardzo polecam, pochodzi z Roztocza
i jest to moja interpretacja dania o nazwie piróg biłgorajski (znany też jako gryczak). Połączenie
kaszy gryczanej, ziemniaków i białego sera jest bardzo udane, składniki niedrogie, a całe danie niezwykle proste w
przygotowaniu. Spróbujcie sami. /porcja dla 4-5 osób/
SKŁADNIKI ZAPIEKANKI:
200 g kaszy gryczanej suchej
500 g ziemniaków
300 g sera białego półtłustego
2 łyżki śmietany 18 %
2 łyżki masła
2 jajka
1 łyżeczka soli
3 szczypty pieprzu czarnego
SKŁADNIKI SOSU:
300 g pieczarek
½ średniej cebuli
4 łyżki masła
3-4 łyżki śmietany 18
%
2 szczypty soli
1 szczypta pieprzu
WYKONANIE:
Zapiekanka: ugotowaną kaszę wrzucamy do dużej miski. Obrane
i ugotowane ziemniaki rozgniatamy mocno widelcem i dodajemy do kaszy. Ser biały
rozgniatam silenie, łączymy go z kaszą i ziemniakami. Dodajemy do masy resztę
składników: śmietanę, jaja, masło i przyprawy. Łączymy wszystko ugniatając rękami.
Podłużną formę wykładamy papierem i przekładamy do niej masę. Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
wkładamy formę i pieczemy zapiekankę przez 1 godzinę.
Sos: Pieczarki kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Cebulę szatkujemy
jak najdrobniej i smażymy na roztopionym maśle. Kiedy cebula będzie już zeszklona
dodajemy pieczarki. Smażymy wszystko razem około 5-10 minut mieszając co jakiś
czas. Kiedy grzyby będą już miały szaro-brązowy kolor i będą nadal jędrne będzie to oznaczać, że są już gotowe. Wyłączamy
gaz, dodajemy przyprawy i śmietanę.
Sos pieczarkowy jest
świetnym dodatkiem zarówno do dań mięsnych jak i wegetariańskich.
Komentarze
Prześlij komentarz