OWSIANO - KOKOSOWE CIASTKA


Płatki owsiane mogę odmieniać przez wszystkie przypadki, bo uwielbiamy je zjadać w domowych wypiekach. Ten przepis lubimy szczególnie, bo akurat te  ciasteczka można moczyć w herbacie  przy  podwieczorku lub pokruszyć do jogurtu przy wspólnym śniadaniu, choć sposobów na ich spożywanie jest zapewne jeszcze więcej.








SKŁADNIKI:
85 gram płatków owsianych
85 gram wiórków kokosowych
70 gram cukru pudru
100 gram maki pszennej
100 gram roztopionego masła
1 jajo
1 łyżeczka proszku do pieczenia

WYKONANIE:
Do miski wsypujemy płatki owsiane, wiórki, cukier puder i mąkę. Roztopione  i przestudzone masło mieszamy z jajkiem. Proszek do pieczenia rozrabiamy w dwóch łyżkach w dwóch łyżkach gorącej wody – dolewamy do garnuszka z masłem i jajkiem. Wszystkie składniki suche oraz mokre  łączymy i wyrabiamy do ich połączenia.
Formujemy z ciasta kulki wielkości moreli i  spłaszczamy każdą, zachowując odstępy między ciastkami. Pieczemy je  około 15 minut w temp 180 stopni aż uzyskają złocisty kolor.




*Pomysł na ciastka  inspirowany  przepisem na anzac buiscuits z bloga mojewypieki.com

Komentarze