LODY KUKUŁKA Z RODZYNKAMI
„ (…) i powiedziałam pannie Berry, że nie wyobrażam sobie
powrotu do codziennego życia. A ona odparła na to, że jej zdaniem mogłaby mi w
tym pomóc porcja lodów (…) . Zabrzmiało to bardzo prozaicznie, ale ku mojemu
zdziwieniu okazało się prawdą. Lody były po prostu pyszne Marylo, a ja poczułam się w siódmym niebie, że
mogę tak sobie siedzieć i zajadać je o jedenastej w nocy.”
L.M. Montgomery, Ania z Zielonego Wzgórza.
L.M. Montgomery, Ania z Zielonego Wzgórza.
Lody, które dziś przedstawiam są bajecznie proste, oryginalne
w smaku, o kremowej konsystencji i nie wymagają specjalnej maszynki do lodów,
jedynie miksera. Masa korówkowa kukułka, której użyłam jest dostępna w wielu sklepach. Lody
należą do tych słodkich i aromatycznych, więc jeśli Wasz ulubiony smak to
malaga, advocat albo tofii to będzie strzał w dziesiątkę.
SKŁADNIKI:
400 g masy korówkowej kukułka ( użyłam Helio)
300 ml śmietanki 30 %
2 łyżki cukru pudru
1 garść rodzynek
( z powyższej porcji wyjdzie około 1l lodów)
WYKONANIE:
Kajmak wykładamy do miski, dolewamy do niego 50 ml śmietanki
( odjętej z 300 ml) i całość miksujemy na niskich obrotach, odstawiamy do
lodówki. W tym czasie ubijamy na sztywno śmietanę, dodając na koniec cukier
puder. Następnie partiami – łyżka po łyżce dodajemy masę kajmakową i miksujemy na niskich
obrotach wszystko. Lody wstawiamy do zamrażalnika przykryte folią na około 10
godzin. W międzyczasie – po 1,5 h należy je przez około 30 sekund miksować na
niskich obrotach, a po 3 h dodać rodzynki mieszając lekko łyżką.
Komentarze
Prześlij komentarz