RAZOWE BUŁECZKI SCONES Z RODZYNKAMI




 „Skocz do sklepu naprzeciwko po drożdże” przestało funkcjonować już od dawna w moim domu, a większe zakupy w sklepach stały się czymś w rodzaju wyprawy, którą należy odbywać rzadko i dobrze się do niej przygotować. Zdarza się więc, ze brakuje nam niektórych produktów w kuchni, w tym często drożdży, a że bułki, buły i bułeczki to dla nas ważny element jadłospisu, to pieczemy coraz częściej scones. Podstawowe składniki znajda się w każdym domu, mąkę razową, którą tu zastosowałam można także z powodzeniem zastąpić pszenną i będą nadal pyszne. Scones znikają szybko z talerzy i dobrze się składa, bo to właśnie zaraz po upieczeniu smakują najlepiej.


SKŁADNIKI:

400 g mąki pszennej
100 g mąki razowej
100 g zimnego masła
50 g cukru
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jaja
2/3 szklanki mleka ( szklanka o pojemności 250 ml)
1 duża garść rodzynek

( porcja 12 sztuk)


WYKONANIE:

Mąkę, masło – drobno pokrojone , cukier, sól, proszek do pieczenia, wrzucić do miski. Mleko i jaja zmieszać razem w oddzielnej misce, następnie wlewamy płyn do poprzednio wymienionych składników zostawiając około 4 łyżek do posmarowania bułeczek. Wyrabiamy ciasto krótko - do połączenia składników. Z  wyrobionego ciasta robimy placek wielkości 4 dłoni i wrzucamy na środek rodzynki. Sklejamy placek i przez chwilę wyrabiamy. Ważne jest aby rodzynki nie były za bardzo widoczne w górnej warstwie ciasta, by przy pieczeniu nie spiekły się.
Stolnicę obsypujemy grubo mąką, kładziemy na nią ciasto i na wierzch ciasta sypiemy także trochę mąki, aby nie kleiło się zbytnio do wałka. Z ciasta o grubości około 1,5 cm   wycinamy szklaną krążki. Smarujemy je przygotowanym wcześniej płynem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 15-20 minut.



Komentarze