JOGURTOWE LODY Z WIŚNIAMI
Do naszej ulubionej osiedlowej lodziarni chodzimy
teraz bardzo rzadko. W zasadzie podjeżdżam tam przy okazji rowerem i biorę
na wynos pół litra ulubionych smaków. Zdarza się to jednak raz na jakiś czas, a co tu kryć
- tęskno nam za ulubionym przysmakiem
wiosny i lata. Robimy z wielką radością teraz lody w domu i zapewniam Was - nie
jest to trudne - wystarczy puścić w ruch
mikser, mieć trochę czasu i dobrych chęci,
a efekt będzie znakomity.
Składniki:
4 żółtka
200 gram cukru pudru plus jeszcze 3 łyżki
600 ml jogurtu greckiego
200 ml śmietany kremówki 36 %
2 garście mrożonych wydrylowanych wiśni
WYKONANIE:
Wiśnie wrzucamy do rondelka i zasypujemy cukrem. Na bardzo wolnym ogniu gotujemy owoce aż powstanie syrop a wiśnie pomarszczą się. Trwa to około ½ h. Jajka wkładamy na 2-3 sekundy do wrzątku. Żółtka i 1/2 porcji cukru pudru ubijamy na jasną i puszystą masę. Dodajemy resztę cukru i chwilę jeszcze ubijamy. Konsystencja będzie dość gęsta - tak ma być. Do gotowej masy jajecznej dodajemy jogurt- mieszamy, za chwilę dodajemy też ubitą na sztywno śmietanę ( ubijamy ją zawsze mocno schłodzoną, inaczej może się zważyć) i ponownie mieszamy. Całość wkładamy do plastikowego pojemnika lub plastikowej miski i wkładamy do zamrażarki. Przez kolejne 3h wyjmujemy lody co 1/2 h ubijamy je mikserem, aby odpowiednio je napowietrzyć. Po ostatnim miksowaniu wstawiamy je do zamrażarki na ok 20 minut i po tym czasie dodajemy wiśnie lekko mieszając. Lody będą najlepsze po ok 5-6 h pobytu w zamrażarce. Jeśli będą tam dłużej, to przed zaserwowaniem warto je na chwilę postawić na blacie do lekkiego ocieplenia.
Przepis częściowo inspirowany książką „ Kuchnia Polska. Przepisy dawne i nowe. ” wyd. Świat Książki Warszawa 2005
Komentarze
Prześlij komentarz