JOGURTOWE LODY Z WIŚNIAMI




Do naszej ulubionej osiedlowej lodziarni chodzimy teraz bardzo rzadko. W zasadzie podjeżdżam tam przy okazji rowerem i biorę na wynos pół litra ulubionych smaków.  Zdarza się to jednak raz na jakiś czas, a co tu kryć  - tęskno nam  za ulubionym przysmakiem wiosny i lata. Robimy z wielką radością teraz lody w domu i zapewniam Was - nie jest to trudne  - wystarczy puścić w ruch mikser, mieć  trochę czasu i dobrych chęci,  a efekt będzie znakomity.




Składniki:

4 żółtka
200 gram cukru pudru plus jeszcze 3 łyżki
600 ml jogurtu greckiego
200 ml śmietany kremówki 36 %
2 garście mrożonych wydrylowanych wiśni




WYKONANIE:

Wiśnie wrzucamy do rondelka i zasypujemy cukrem. Na bardzo wolnym ogniu gotujemy owoce aż powstanie syrop a wiśnie pomarszczą się.  Trwa to około ½ h. Jajka wkładamy na 2-3 sekundy do wrzątku. Żółtka i 1/2 porcji cukru pudru ubijamy na jasną i puszystą masę. Dodajemy resztę cukru i chwilę jeszcze ubijamy. Konsystencja będzie dość gęsta - tak ma być. Do gotowej masy jajecznej dodajemy jogurt- mieszamy, za chwilę dodajemy też ubitą na sztywno śmietanę  ( ubijamy ją zawsze mocno schłodzoną, inaczej może się zważyć) i ponownie mieszamy. Całość wkładamy do plastikowego pojemnika lub plastikowej miski i wkładamy do zamrażarki. Przez kolejne 3h wyjmujemy lody co 1/2 h ubijamy je mikserem, aby odpowiednio je napowietrzyć. Po ostatnim miksowaniu wstawiamy je do zamrażarki na ok 20 minut i po tym czasie dodajemy wiśnie lekko mieszając.  Lody będą najlepsze po ok 5-6 h pobytu w zamrażarce. Jeśli będą tam dłużej, to przed zaserwowaniem warto je na chwilę postawić na blacie do lekkiego ocieplenia.

Przepis częściowo inspirowany książką „ Kuchnia Polska. Przepisy dawne i nowe. ” wyd. Świat Książki Warszawa 2005



Komentarze