WIELKANOCNA BABKA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI - PROSTA I PYSZNA




Jest ich wiele – piaskowe, jogurtowe, czekoladowe.  Moją ulubiona pozostanie niezmiennie drożdżowa, bo  smaki dzieciństwa nigdy nie są bez znaczenia.. Idę o zakład, że nie tylko ja tak mam. A czy znacie przepis na ciasto drożdżowe, sypane warstwami którego nie trzeba wyrabiać? O ile dobrze pamiętam spopularyzowany przez Ewę Wachowicz i do dzisiaj jest obecny w wielu domach.  Przepis zmodyfikowałam dodając zamiast oleju roztopione masło i dodatkowo namoczone w rumie rodzynki. Ciasto jest maślane, aromatyczne, trochę cięższe od wielu innych drożdżowych,  i wychodzi z niego wspaniała babka.

P.S. To przepis na malutką babkę –  moja forma to 1,2 l.  Jeśli planujecie większą  babkę lub kilka, to proporcje odpowiednio należy zmienić.




SKŁADNIKI:
25 g drożdży
¼ szklanki cukru
75 gram roztopionego masła
1 jajo
¼ szklanki mleka
1 szklanka mąki plus 2 łyżki
szczypta soli
garść rodzynek
2 łyżki rumu



WYKONANIE:

Rodzynki zalewamy rumem i odkładamy na bok. Do miski kruszymy drożdże, zasypujemy cukrem – nie mieszamy. Z roztopionego masła, mleka i jajka robimy mieszkankę i wlewamy ją jako kolejną warstwę, na nią  przesiewamy mąkę i dodajemy szczyptę soli. Warstw nie mieszamy i tak przygotowane składniki odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 godziny. Po tym czasie delikatnie mieszamy ciasto dodajemy rodzynki i rum który się nie wchłonął. Formę do babki smarujemy grubo masłem i oprószamy mąką. Wlewamy ciasto i na 1,5  - 2 h odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wstawiamy ciasto na ok 35 minut. Po upieczeniu babkę należy wyjąc zaraz z formy.





Komentarze