PYSZNE PENNE W 15 MINUT
Dobre przepisy powstają często przypadkiem. Miało być aglio
olio, ale w szufladzie znalazłam niedawno kupioną przyprawę, a w lodówce kilkudniowa,
lekko już zwiędnięta rukola czekała na
zainteresowanie. Zaryzykowałam, a
eksperyment się powiódł. Powstał pyszny obiad w 15 minut. Serdecznie polecam ten przepis, a nade wszystko pyszne obiady zjedzone w spokoju i w dobrym towarzystwie.
SKŁADNIKI:
½ opakowania makaronu typu penne
8 łyżek dobrej oliwy z oliwek
1 -2 ząbki czosnku
1 łyżeczka nitek chilli
dowolna ilość
startego parmezanu dobrej jakości
sól i pieprz do smaku
garść rukoli
WYKONANIE:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według przepisu
na opakowaniu. Na patelnię lejemy oliwę
i za chwilę pokrojony na plastry czosnek. Kiedy zapach czosnku unosi się nad
patelnią wrzucamy nitki chilli. Zaraz po tym ugotowany makaron. Mieszamy
wszystko przez chwilę i wyłączamy palnik. Makaron serwujemy na talerze,
posypujemy czarnym pieprzem, parmezanem i rukolą.
Komentarze
Prześlij komentarz