PYSZNE PENNE W 15 MINUT






Dobre przepisy powstają często przypadkiem. Miało być aglio olio, ale w szufladzie znalazłam niedawno kupioną przyprawę, a w lodówce kilkudniowa, lekko  już zwiędnięta rukola czekała na zainteresowanie.  Zaryzykowałam, a eksperyment się powiódł. Powstał pyszny obiad w 15 minut. Serdecznie polecam ten przepis, a nade wszystko pyszne obiady zjedzone w spokoju i w dobrym towarzystwie.

SKŁADNIKI:

½ opakowania makaronu typu penne
8 łyżek dobrej oliwy z oliwek
1 -2 ząbki czosnku
1 łyżeczka nitek chilli
dowolna  ilość startego parmezanu dobrej jakości
sól i pieprz do smaku
garść rukoli

WYKONANIE:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Na patelnię lejemy  oliwę i za chwilę pokrojony na plastry czosnek. Kiedy zapach czosnku unosi się nad patelnią wrzucamy nitki chilli. Zaraz po tym ugotowany makaron. Mieszamy wszystko przez chwilę i wyłączamy palnik. Makaron serwujemy na talerze, posypujemy czarnym pieprzem, parmezanem i rukolą.



Komentarze