ZAPIEKANKA PASTERSKA PO POLSKU CZYLI MIĘSO I ZIEMNIAKI KREATYWNIE




Kiedyś podczas studenckich wakacji pracowałam jako au pair w Londynie.  W tym niezwykłym mieście  skosztować można było dań dosłownie z każdego ziemskiego zakątka, a ja z największą radością jadłam przede wszystkim dania kuchni angielskiej: pięknie wysmażone fish and chips, wysoko wyrośnięte scones z rodzynkami, fasolkę z kiełbaskami do śniadania  czy właśnie sheperd’s pie czyli zapiekankę pasterską.  Czy kuchnia angielska jest nudna?  Moim zdaniem wręcz przeciwnie -  powstawała w czasach ograniczeń  i racjonowania żywności w Anglii w I połowie XX wieku i na swój sposób okazała się być kreatywną.  Dla osób które lubią połączenie ziemniaków i mięsa to wręcz kuchnia idealna. Zapiekanka pasterska, o której dzisiaj piszę ma wiele zalet, jest bardzo prosta w przygotowaniu, sycąca oraz bardzo bardzo smaczna. Przepis, który Wam podaję różni się od oryginalnego, powstaje przecież w wyjątkowych warunkach.  



SKŁADNIKI:
/Porcja dla 5-6 osób/

2 kg ziemniaków
½ kg mięsa mielonego
1 puszka pomidorów w kawałkach
½ puszki groszku zielonego
3 liście laurowe
2 ząbki czosnku
75 g masła
2/3 szklanki mleka
100 g sera zółtego np. gouda
sól
pieprz czarny mielony
papryka słodka w proszku


WYKONANIE:

W tym czasie obrane  ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut ( jeśli są pokrojone), aż będą się rozpadały. Następnie odcedzamy ziemniaki, dodajemy mleko i masło i ubijamy całość tłuczkiem na gładkie pure.
Mielone mięso, wszystkie pomidory z puszki i liście laurowe oraz posiekany czosnek wkładamy do garnka . Gotujemy całość około ½ h co jakiś czas mieszając, na koniec dodajemy 1 łyżeczkę soli, szczyptę lub dwie pieprzu i ¼ łyżeczki papryki w proszku. Mięso odcedzamy nad naczyniem zostawiając 4-5  łyżek wywaru. Do mięsa dodajemy odcedzony  groszek – ½ puszki,  i pozostawiony wywar, aby mięso nie było zbyt suche.
Na wysmarowanej tłuszczem blasze kładziemy połowę pure, następnie całe mięso, kolejną porcję pure, a na to pokrojony w plasterki żółty ser. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wkładamy zapiekankę na ½ h.
Zapiekanka smakuje świetnie w towarzystwie gotowanej marchewki.

Komentarze