CZEKOLADOWO RUMOWE PRALINY, EFEKTOWNE I PROSTE W PRZYGOTOWANIU
Małe przyjemności potrafią dużo zdziałać. Warto o nich pamiętać,
a nawet uczynić z nich mały rytuał. Choć
zabrzmi to może banalnie, to czarna kawa o poranku i ta po obiedzie, wypite w
błogim spokoju i ciszy w domowej atmosferze, to dla mnie prawdziwa radość i
satysfakcja. Czasami można ten rytuał dodatkowo i delikatnie umilić. Ta przyjemność ze zdjęcia nazywa się pralina - jest pyszna, wykwintna, dobrze się prezentuje i nie jest pracochłonna. W ozdabianiu pralin można
puścić wodze fantazji, a efekty zaskoczą niejedną osobę. Niech Nowy Rok obfituje w przyjemności - te duże i te mniejsze.
SKŁADNIKI:
100 g czekolady mlecznej
200 g czekolady gorzkiej ( 100 g do praliny 100 g do polewy)
100 g serka mascarpone
2 łyżki rumu ( ewentualnie kilka kropel aromatu rumowego i 1 łyżka wódki)
1 garść posiekanych orzechów laskowych
1 garść posiekanych rodzynek
płatki róży, wiórki kokosowe, kakao do ozdoby
WYKONANIE:
Czekoladę mleczną i 100 g czekolady gorzkiej roztapiamy w kąpieli
wodnej: na garnku napełnionym do ¼ wysokości wodą ustawiamy miskę – najlepiej metalową.
Włączamy palnik kuchenki, a w misce umieszczamy połamane na cząstki czekolady.
Czekolada szybko się roztopi - od czasu
do czasu można ją zamieszać łyżką. Roztopioną czekoladę odstawiamy na krótką
chwilę - maksymalne 1 minuta. Serek mascarpone
mieszamy z alkoholem i partiami, miksując dodajemy roztopioną czekoladę. Na
koniec dodajemy posiekane orzechy i rodzynki. Całość odstawiamy do lodówki na
około 45 minut, aż masa stężeje. Po tym czasie z masy wyrabiamy kulki. Pozostałą
czekoladę gorzką roztapiamy w kąpieli wodnej i moczymy w niej pojedynczo
praliny, posypując wybranymi jadalnymi ozdobami.
Komentarze
Prześlij komentarz