CIASTO ZE ŚLIWKAMI - "NAJŁATWIEJSZE CIASTO W ŚWIECIE" .






Ten przepis  ma swoje specjalne źródło. Jest to pierwsze ciasto,  które zrobiłam samodzielnie jako dziecko, a inspiracją była wtedy piosenka znanego zespołu Fasolki pt: "Najłatwiejsze ciasto w świecie" z roku 1986.... Przez lata przepis uległ moim drobnym modyfikacjom, niezmienna pozostaje jego prostota  i szybkość wykonania  ( 15 minut plus czas pieczenia) oraz  absolutna gwarancja tego, że się uda zawsze i każdemu.


SKŁADNIKI:

1 szklanka mąki tortowej 
1/3 szklanki cukru 
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1/2  kostki /100g/ stopionego  i przestudzonego masła
1/4 szklanki mleka
1/2 kg śliwek  ( mogą być  mrożone, wtedy należny je zostawić w cieple aż uzyskają temperaturę pokojową)
bułka tarta do obsypania formy i masło do jej posmarowania
cukier puder



WYKONANIE:

Śliwki drylujemy i odstawiamy owoce na bok. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, jaja, masło i mleko  wrzucamy do miski i mieszamy energicznie całość do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Blachę smarujemy cienko masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wlewamy do tak przygotowanej formy  -  powinno ładnie się na niej rozlać,  można je lekko rozprowadzić po powierzchni. Śliwki układamy miąższem do góry  - dość ciasno obok  siebie. Piekarnik nagrzewamy do temp 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy  ok 35 minut. Ciasto po przestygnięciu posypujemy cienką warstwą cukru pudru.


Komentarze