CIASTO ZE ŚLIWKAMI - "NAJŁATWIEJSZE CIASTO W ŚWIECIE" .
Ten przepis ma swoje specjalne źródło. Jest to pierwsze ciasto, które zrobiłam samodzielnie jako dziecko, a inspiracją była wtedy piosenka znanego zespołu Fasolki pt: "Najłatwiejsze ciasto w świecie" z roku 1986.... Przez lata przepis uległ moim drobnym modyfikacjom, niezmienna pozostaje jego prostota i szybkość wykonania ( 15 minut plus czas pieczenia) oraz absolutna gwarancja tego, że się uda zawsze i każdemu.
SKŁADNIKI:
1 szklanka mąki tortowej
1/3 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 kostki /100g/ stopionego i przestudzonego masła
1/2 kostki /100g/ stopionego i przestudzonego masła
1/4 szklanki mleka
1/2 kg śliwek ( mogą być mrożone, wtedy należny je zostawić w cieple aż uzyskają temperaturę pokojową)
bułka tarta do obsypania formy i masło do jej posmarowania
cukier puder
WYKONANIE:
cukier puder
WYKONANIE:
Śliwki drylujemy i odstawiamy owoce na bok. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, jaja, masło i mleko wrzucamy do miski i mieszamy energicznie całość do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Blachę smarujemy cienko masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wlewamy do tak przygotowanej formy - powinno ładnie się na niej rozlać, można je lekko rozprowadzić po powierzchni. Śliwki układamy miąższem do góry - dość ciasno obok siebie. Piekarnik nagrzewamy do temp 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy ok 35 minut. Ciasto po przestygnięciu posypujemy cienką warstwą cukru pudru.
Komentarze
Prześlij komentarz