CIASTO MOCNO CZEKOLADOWE Z OSTRĄ PAPRYKA.
Jesień przynosi mi zawsze moc inspiracji. Biorą się zewsząd –
z parku, od przyjaciół, z warzywniaka, z przedszkola. W
tym ostatnim odbył się właśnie DZIEŃ PAPRYKI i chcąc postąpić oryginalnie kupiłam czekoladę
Lindt z dodatkiem chilli. Zrobiłam z niej
polewę, a do czekoladowego ciasta
dodałam sproszkowaną paprykę. Ciasto jest
mocno czekoladowe, lekko mrowiące w język na koniec, ale nie
ostre i co najważniejsze - bardzo smaczne oraz proste w wykonaniu. Udowadnia
też, że w kuchni inspiracje są nieograniczone.
SKŁADNIKI:
200 g roztopionego i przestudzonego masła
2 jaja
150 ml kefiru
150 g drobnego cukru
200 gram mąki
40 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku
polewa:
1 tabliczki czekolady Lindt z dodatkiem chili
3 łyżki mleka
WYKONANIE:
Składniki suche łączymy ze sobą mieszając. W oddzielnym
naczyniu łączymy składniki płynne. Następnie mieszamy wszystko razem za pomocą
miksera - wystarczy krótka chwila. Ciasto przelewamy do niewielkiej formy
wyłożonej papierem i pieczemy w temp. 180 stopni przez 30 minut.
Polewa:
Kiedy ciasto dobrze ostygnie, ustawiamy na palniku nieduży
garnek z wodą napełniony nią do 1/3 wysokości. Ustawiamy na górze miskę – najlepiej
metalową, ma być stabilna. Do miski wrzucamy mleko i połamaną czekoladę. Para
roztopi powoli zawartość miski, warto tego pilnować co raz mieszając polewę.
Polewamy ciasto czekoladą. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz