CIASTO MOCNO CZEKOLADOWE Z OSTRĄ PAPRYKA.






Jesień przynosi mi zawsze moc inspiracji. Biorą się zewsząd – z parku,  od przyjaciół, z warzywniaka, z przedszkola. W tym ostatnim odbył się właśnie DZIEŃ PAPRYKI  i chcąc postąpić oryginalnie kupiłam czekoladę Lindt z dodatkiem chilli. Zrobiłam z  niej polewę, a  do czekoladowego ciasta dodałam  sproszkowaną paprykę. Ciasto jest mocno  czekoladowe,  lekko mrowiące w język na koniec, ale nie ostre  i co najważniejsze -  bardzo smaczne oraz proste w wykonaniu. Udowadnia też, że w kuchni inspiracje są nieograniczone.




SKŁADNIKI:

200 g roztopionego i przestudzonego masła
2 jaja
150 ml kefiru
150 g drobnego cukru
200 gram mąki
40 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku

polewa:

1 tabliczki czekolady Lindt z dodatkiem chili
3 łyżki mleka

WYKONANIE:

Składniki suche łączymy ze sobą mieszając. W oddzielnym naczyniu łączymy składniki płynne. Następnie mieszamy wszystko razem za pomocą miksera  - wystarczy krótka chwila.  Ciasto przelewamy do niewielkiej formy wyłożonej papierem i pieczemy w temp.  180 stopni przez 30 minut.

Polewa:

Kiedy ciasto dobrze ostygnie, ustawiamy na palniku nieduży garnek z wodą napełniony nią do 1/3 wysokości. Ustawiamy na górze miskę – najlepiej metalową, ma być stabilna. Do miski wrzucamy mleko i połamaną czekoladę. Para roztopi powoli zawartość miski, warto tego pilnować co raz mieszając polewę. Polewamy ciasto czekoladą. Smacznego.



Komentarze