CHLEB? TO ŁATWE, I TO BARDZO.







Upiec chleb może każdy. To naprawdę mało skomplikowane, wręcz łatwe, a na dodatek niedrogie. Wystarczy kilka składników i trochę czasu poświęconego... na czekanie, bo samej pracy jest niewiele. A czekanie aż ciasto wyrośnie może być bardzo przyjemne, bo można robić to na wiele sposobów -   choćby  leżąc pod kocem na kanapie pijąc gorącą herbatę. Niech żyje jesień!



 25 dkg mąki pszennej typ 480 np Szymanowskiej

 25 dkg mąki żytniej razowej typ 2000

 1,5 szklanki ( szklanka 250 ml) cieplej wody ( nigdy gorącej)

 25 gram świeżych drożdży

 1 płaska łyżeczka soli

 2 łyżki oleju

1 łyżka cukru







WYKONANIE:


Etap 1 zaczyn

Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru, 3 łyżki mąki pszennej ( nie żytniej - to ważne) , 1/4 szklanki wody. Wszystko wymieszać i odstawić przykryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce na 1/2 h. ( Mąkę i wodę do zaczynu odejmujemy z przygotowanych wcześniej składników czyli z 25 dkg mąki i 1,5 szklanki wody).

Etap 2 wyrabianie chleba

Do wyrośniętego zaczynu dodać mąkę pszenną i żytnią- wymieszać wszystko razem. Dodać pozostałe składniki: wodę, sól, olej. Wszystko razem wyrabiamy przez minimum 10 minut - czyli mieszamy łyżką, potem ręką i przerzucamy je lekko z boku na bok. Nie ugniatamy. Wyrobione ciasto wkładamy do podłużnej formy nasmarowanej olejem. Powinno zajmować maksymalnie polowe wysokości blachy gdyż mocno rośnie. Odstawiamy przykryte ściereczka w ciepłe miejsce na 1h.

Etap 3 pieczenie

Do nagrzanego do 200 stopni piekarnika wkładamy wyrośnięty chleb na ok 40 minut.








Komentarze