ŁATWY CHLEB.
Upiec chleb może każdy. To naprawdę mało skomplikowane, wręcz łatwe, a na dodatek niedrogie. Wystarczy kilka składników i trochę czasu poświęconego... na czekanie, bo samej pracy jest niewiele. A czekanie aż ciasto wyrośnie może być bardzo przyjemne, bo można robić to na wiele sposobów - choćby leżąc pod kocem na kanapie pijąc gorącą herbatę. Niech żyje jesień!
25 dkg mąki pszennej typ 480 np Szymanowskiej
25 dkg mąki żytniej razowej typ 2000
1,5 szklanki ( szklanka 250 ml) cieplej wody ( nigdy gorącej)
25 gram świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka soli
25 dkg mąki żytniej razowej typ 2000
1,5 szklanki ( szklanka 250 ml) cieplej wody ( nigdy gorącej)
25 gram świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki oleju
WYKONANIE:
Etap 1 zaczyn
Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru, 3 łyżki mąki
pszennej ( nie żytniej - to ważne) , 1/4 szklanki wody. Wszystko wymieszać i odstawić
przykryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce na 1/2 h. ( Mąkę i wodę do zaczynu
odejmujemy z przygotowanych wcześniej składników czyli z 25 dkg mąki i 1,5
szklanki wody).
Etap 2 wyrabianie chleba
Do wyrośniętego zaczynu dodać mąkę pszenną i żytnią-
wymieszać wszystko razem. Dodać pozostałe składniki: wodę, sól, olej. Wszystko
razem wyrabiamy przez minimum 10 minut - czyli mieszamy łyżką, potem ręką i przerzucamy je lekko z boku na bok. Nie ugniatamy. Wyrobione ciasto wkładamy do podłużnej
formy nasmarowanej olejem. Powinno zajmować maksymalnie polowe wysokości
blachy gdyż mocno rośnie. Odstawiamy przykryte ściereczka w ciepłe miejsce na 1h.
Etap 3 pieczenie
Do nagrzanego do 200 stopni piekarnika wkładamy
wyrośnięty chleb na ok 40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz