CIASTO DROŻDŻOWE, PROSTY PRZEPIS DLA POCZĄTKUJĄCYCH I NIE TYLKO





Ciasta drożdżowe są dużo łatwiejsze w wykonaniu niż mogłoby się to wydawać. Kto robi je regularnie, ten o tym wie bardzo dobrze. Po wielu już doświadczeniach w kuchni mam na drożdżowe swoje sposoby i chciałabym Wam  pokazać, że to jednak po prostu bardzo wdzięczny i łatwy wypiek. Potrzebuje on czasu, owszem, ale odpłaca się cudownie smakiem i puszystością. Poniżej znajdziecie prosty przepis na pyszne i rozsądne cenowo ciasto. Podzieliłam fazę przygotowań na trzy proste i jasne etapy. Jestem pewna, że dacie sobie z tym radę.





SKŁADNIKI:

 Wszystkie powinne przez minimum 1h ogrzewać się w temp pokojowej.


            40 g świeżych drożdży

350    g dobrej mąki ( np. Szymanowska) plus 5 łyżek mąki

100    ml ciepłego ( nigdy gorącego) mleka plus dodatkowe 100 ml

      2/3 szklanki cukru ( szklanka 250 ml) plus 1,5 łyżki cukru

3         żółtka ( białka zostawiamy do posmarowania ciasta)

      szczypta soli

      100 g roztopionego i przestudzonego masła




WYKONANIE:

Faza 1 ZACZYN

Drożdże kruszymy, dodajemy 1,5 łyżki cukru, 5 łyżek mąki i 100 ml ciepłego mleka. Lekko mieszamy wszystko i odstawiamy przykryte czystą ściereczką na 20-30 minut w ciepłe miejsce.

Faza 2 WYRABIANIE CIASTA

Do miski przesiewamy mąkę, wlewamy do niej zaczyn i sól. Mieszamy wszystko do połączenia składników. Dodajemy żółtka, cukier, ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto czyli mieszamy łyżką, potem ręką i przerzucamy je lekko z boku na bok. Nigdy go nie ugniatamy. Jest dość klejące i tak ma być. Dodajemy koniecznie partiami roztopione i lekko ciepłe masło. Jak pierwszą partię ciasto wchłonie, dodajemy kolejne itd. Cały proces wyrabiania powinien trwać minimum 10 minut. Ciasto ma być dość luźne, ale spójne. Odstawiamy je przykryte do wyrośnięcia na ok 1,5h w ciepłe miejsce.

Faza 3 FORMOWANIE CIASTA I PIECZENIE

Piekarnik nagrzewamy do temp 180 stopni. Ręce smarujemy olejem i wyjmujemy z miski ciasto na blat lekko oprószony mąką. Przez krótką chwilę wyrabiamy je ponownie. Blachę wykładamy papierem i układamy w niej ciasto. Maksymalnie może zajmować połowę wysokości formy, bowiem mocno wyrasta podczas pieczenia. Odstawiamy ciasto przykryte na 20 minut do kolejnego wyrośnięcia. Wyrośnięte smarujemy białkiem, ewentualnie posypujemy delikatnie cukrem. Wkładamy ciasto do piekarnika na ok 40 minut.







Komentarze