CIASTO DROŻDŻOWE, PROSTY PRZEPIS DLA POCZĄTKUJĄCYCH I NIE TYLKO
Ciasta drożdżowe są dużo łatwiejsze w wykonaniu niż
mogłoby się to wydawać. Kto robi je regularnie, ten o tym wie bardzo dobrze. Po wielu już
doświadczeniach w kuchni mam na drożdżowe swoje sposoby i chciałabym Wam pokazać, że to jednak po prostu bardzo
wdzięczny i łatwy wypiek. Potrzebuje on czasu, owszem, ale odpłaca się
cudownie smakiem i puszystością. Poniżej znajdziecie prosty przepis na pyszne i
rozsądne cenowo ciasto. Podzieliłam fazę przygotowań na trzy proste i jasne etapy.
Jestem pewna, że dacie sobie z tym radę.
SKŁADNIKI:
Wszystkie
powinne przez minimum 1h ogrzewać się w temp pokojowej.
40 g świeżych drożdży
350 g dobrej mąki ( np. Szymanowska) plus 5 łyżek
mąki
100 ml ciepłego ( nigdy gorącego) mleka plus
dodatkowe 100 ml
2/3
szklanki cukru ( szklanka 250 ml) plus 1,5 łyżki cukru
3
żółtka ( białka zostawiamy do posmarowania ciasta)
szczypta
soli
100 g
roztopionego i przestudzonego masła
WYKONANIE:
Faza 1 ZACZYN
Drożdże kruszymy, dodajemy 1,5 łyżki cukru, 5 łyżek
mąki i 100 ml ciepłego mleka. Lekko mieszamy wszystko i odstawiamy przykryte
czystą ściereczką na 20-30 minut w ciepłe miejsce.
Faza 2 WYRABIANIE CIASTA
Do miski przesiewamy mąkę, wlewamy do niej zaczyn i
sól. Mieszamy wszystko do połączenia składników. Dodajemy żółtka, cukier,
ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto czyli mieszamy łyżką, potem ręką i przerzucamy je lekko z boku na bok.
Nigdy go nie ugniatamy. Jest dość klejące i tak ma być. Dodajemy koniecznie
partiami roztopione i lekko ciepłe masło. Jak pierwszą partię ciasto wchłonie,
dodajemy kolejne itd. Cały proces wyrabiania powinien trwać minimum 10 minut.
Ciasto ma być dość luźne, ale spójne. Odstawiamy je przykryte do wyrośnięcia na
ok 1,5h w ciepłe miejsce.
Faza 3 FORMOWANIE CIASTA I PIECZENIE
Piekarnik nagrzewamy do temp 180 stopni. Ręce
smarujemy olejem i wyjmujemy z miski ciasto na blat lekko oprószony mąką. Przez
krótką chwilę wyrabiamy je ponownie. Blachę wykładamy papierem i układamy w
niej ciasto. Maksymalnie może zajmować połowę wysokości formy, bowiem mocno
wyrasta podczas pieczenia. Odstawiamy ciasto przykryte na 20 minut do kolejnego
wyrośnięcia. Wyrośnięte smarujemy białkiem, ewentualnie posypujemy delikatnie
cukrem. Wkładamy ciasto do piekarnika na ok 40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz