KURCZAK Z CYTRYNĄ
Przepis na kurczaka z cytryną pochodzi z książki Tessy Capponi – Borawskiej „Moja kuchnia pachnąca bazylią”. Lubię czytać książki kucharskie wieczorem do poduszki i robię tak często w zimowe wieczory. Tę książkę cenię nie tylko za fenomenalne i bezpretensjonalne przepisy, ale też za piękne i chwytające za serce rodzinne i osobiste historie.
A oto moja propozycja z tej książki na obiad, który możecie podać w nadchodzące Święta. Kurczak będzie pięknie prezentował się na świątecznym stole, jest bardzo prosty w wykonaniu, a składniki do tej potrawy kupić można w każdym mniejszym czy większym sklepie.
SKŁADNIKI:
3 uda kurczaka - polecam
drób zagrodowy
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
1-2 ząbki czosnku
1 średnia cytryna
½ szklanki rosołu
1/3 łyżeczki tymianku
sól, pieprz
WYKONANIE:
Udka myjemy i suszymy, nacieramy solą i posypujemy pieprzem.
Z cytryny ocieramy skórkę ( jak najmniej białej części) i z całości owocu wyciskamy
sok. Na patelni rozgrzewamy masło, oliwę, dorzucamy pokrojony czosnek. Kiedy czosnek
lekko zbrązowieje kładziemy na tłuszczu udka i smażymy z obu stron na większej niż średnia mocy palnika. Udka mają
się ładnie zarumienić. Trwa to koło 10-15 minut. Wyjmujemy mięso z patelni. Odsączamy
nadmiar tłuszczu. Do garnka o grubym wkładamy mięso, wlewamy sok z cytryny,
rosół, wsypujemy tymianek i skórkę cytrynową. Przykrywamy całość pokrywką i
zagotowujemy całość po czym zmniejszamy moc palnika i gotujemy mięso jeszcze około 45 minut, aż mięso będzie miękkie a sos gęsty.
Komentarze
Prześlij komentarz