KURCZAK Z CYTRYNĄ

 


Przepis na kurczaka z cytryną pochodzi z książki Tessy Capponi – Borawskiej „Moja kuchnia pachnąca bazylią”. Lubię czytać książki kucharskie wieczorem do poduszki i robię tak  często w zimowe wieczory.  Tę książkę cenię nie tylko za fenomenalne i bezpretensjonalne przepisy, ale też za piękne i chwytające za serce rodzinne  i osobiste historie.

A oto moja propozycja z tej książki na obiad, który  możecie  podać w nadchodzące Święta. Kurczak będzie pięknie prezentował się na świątecznym stole, jest bardzo prosty w wykonaniu, a składniki do tej potrawy  kupić można w każdym mniejszym czy większym sklepie.  

 


SKŁADNIKI:

3 uda kurczaka  - polecam drób zagrodowy

1 łyżka oliwy

1 łyżka masła

1-2 ząbki czosnku

1 średnia cytryna

½ szklanki rosołu

1/3 łyżeczki tymianku

sól, pieprz

 

WYKONANIE:

Udka myjemy i suszymy, nacieramy solą i posypujemy pieprzem. Z cytryny ocieramy skórkę ( jak najmniej białej części) i z całości owocu wyciskamy sok. Na patelni rozgrzewamy masło, oliwę, dorzucamy pokrojony czosnek. Kiedy czosnek lekko zbrązowieje kładziemy na tłuszczu udka i smażymy z obu stron na  większej niż średnia mocy palnika. Udka mają się ładnie zarumienić. Trwa to koło 10-15 minut. Wyjmujemy mięso z patelni. Odsączamy nadmiar tłuszczu. Do garnka o grubym wkładamy mięso, wlewamy sok z cytryny, rosół, wsypujemy tymianek i skórkę cytrynową. Przykrywamy całość pokrywką i zagotowujemy całość po czym zmniejszamy moc palnika  i gotujemy mięso jeszcze  około  45 minut, aż mięso będzie miękkie a sos gęsty.

 

 


 

Komentarze