Przejdź do głównej zawartości

Posty

Polecane

PŁATKI DZIKIEJ RÓŻY W CUKRZE - OTO PRZYSMAK.

Ten przepis trafił do mnie szczęśliwym zrządzeniem losu. Jest bardzo oryginalny acz zupełnie nieskomplikowany. Aromat  i smak jakie zamkniecie w słoiku to najprawdziwsze na świecie szalenie intensywne dzikie róże.Cały tytułowy przysmak nie przypomina zwyczajnej konfitury, przypomina raczej coś w rodzaju intensywnego różanego miodu, silnie skrystalizowanego, scukrzonego. (Ilość użytego cukru w przepisie jest imponująca i niech Was nie zniechęci). Miksturę polecam do nadziewania pączków i rogalików, smarowania mazurków, słodzenia herbat, jako dodatek do koktajli. Jako klasycznej konfitury do pieczywa sama jej nie używam, choć moja znajoma – właścicielka przepisu Zosia Herman poleca ją z „bułeczką i masełkiem”.

SKŁADNIKI:4 szklanki płatków dzikiej róży* 2 kg cukru½ łyżeczki kwasku cytrynowego1 szklanka wody*szklanka o pojemności 250 ml powinna być szczelnie i dobrze zapełniona płatkami, zawartość jednak nie ugnieciona przesadnie. Płatki powinne być zbierane wcześnie rano po suchej nocy, w…

Najnowsze posty

PYSZNE LODY KUKUŁKA Z RODZYNKAMI

RAZOWE BUŁECZKI SCONES Z RODZYNKAMI

JOGURTOWE LODY Z WIŚNIAMI

PASZTET PIECZARKOWY Z KASZĄ GRYCZANĄ

WIELKANOCNA BABKA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI - PROSTA I PYSZNA

ZAPIEKANKA PASTERSKA PO POLSKU CZYLI MIĘSO I ZIEMNIAKI KREATYWNIE

PYSZNE PENNE W 15 MINUT

RACUCHY Z KEFIREM I JABŁKAMI - PYSZNA INSPIRACJA OD ANETY

CZEKOLADOWO RUMOWE PRALINY, EFEKTOWNE I PROSTE W PRZYGOTOWANIU

WYŚMIENITE I PROSTE PIEROGI Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ KISZONĄ