Przejdź do głównej zawartości

Posty

Polecane

BAJKOWE PIERNICZKI, ŁATWE I SZYBKIE W PRZYGOTOWANIU

Jesienne i zimowe wieczory często spędzamy w kuchni. To powstają nasze różne pomysły, toczą sięrozmowy, tworzą eksperymenty. I choć to moje królestwo, to cała rodzina czuje się w tym miejscu wyjątkowo dobrze, bo każdy wnosi tu coś od siebie. Panować tu potrafi niezły rozgardiasz, za to jegoefekty.... bywają zaskakujące i …słodkie. Witajcie w naszej bajce.

SKŁADNIKI:
100 g roztopionego i przestudzonego masła 2 jajka 5 łyżek łagodnego w smaku miodu 400 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej razowej 1 łyżka kakao 1 łyżka dobrej przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia.



WYKONANIE:
Składniki mokre łączymy ze sobą i mieszamy. Składniki suche dodajemy do siebie, mieszamy i łączymy z mokrymi. Ciasto ugniatamy, jeśli jest bardzo luźne, można dosypać trochę mąki pszennej.Wstawiamy całość do lodówki na około 1/2h. Na dobrze posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość ok 4mm i wykrawamy z ciasta ulubione kształty. Pieczemy ok 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Najnowsze posty

CIASTO MOCNO CZEKOLADOWE Z OSTRĄ PAPRYKA.

CIASTO ZE ŚLIWKAMI - "NAJŁATWIEJSZE CIASTO W ŚWIECIE" .

CHLEB? TO ŁATWE, I TO BARDZO.

CIASTO DROŻDŻOWE, PROSTY PRZEPIS DLA POCZĄTKUJĄCYCH I NIE TYLKO

LEKKIE BLINY DROŻDŻOWE CZYLI SPOSÓB NA PYSZNY LUNCH LUB ŚWIETNE ŚNIADANIE

CHŁODNIK BRZOSKWINIOWY Z BAZYLIĄ

SŁODKO - KWAŚNA KONFITURA Z RABARBARU I POMARAŃCZY

DOMOWY KISIEL ZE ŚWIEŻYCH TRUSKAWEK

KOMPOT Z POKRZYWY, RABARBARU I TRUSKAWEK

LODY JOGURTOWE