MAZUREK KAJMAKOWY W WERSJI LODOWEJ - TRADYCYJNY WIELKANOCY DESER W NOWEJ ODSŁONIE
Takim mazurkiem zaskoczycie i domowników i gości. Jego przygotowanie jest ogromnie proste i zrobić można go już kilka dni przed samymi
świętami. Takie lody mogą czekać spokojnie przez tydzień w zamrażalniku aż je
zaserwujecie, a jeśli pozostanie ich odrobina po wielkanocnej uczcie, to szybko się nie zmarnują - będą czekać w zimnie na Wasz słodki podwieczorek. Dajcie się
skusić.
Ciasto kruche:
3 łyżki cukru
1 jajo
110 g masła
szczypta soli
Wszystkie składniki łączymy ( masło powinno być posiekane) i
ugniatamy kulę, spłaszczamy ją, po czym
wkładamy do lodówki na 1h. Po tym czasie odrywamy ½ ciasta ( drugą połowę można
zamrozić i upiec ciastka lub spód do małego mazurka). Formujemy placek grubości 3 milimetrów i pieczemy około 20
minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Ciasto studzimy, po
wystudzeniu ( nie powinno być ciepłe) kruszymy
je.
Masa lodowa:
500 g kajmaku z puszki ( użyłam Gostynin)
380 ml śmietanki 30 %
Opcjonalnie:
pokruszone pistacje
suszone płatki róży
Kajmak wykładamy do plastikowego pojemnika - o pojemności powyżej 1 litra. Dolewamy do kajmaku
60 ml śmietanki ( odjętej z 380 ml) i całość miksujemy na niskich obrotach,
odstawiamy całość do lodówki. W tym czasie ubijamy na sztywno śmietanę – wcześniej
mocno schłodzoną, inaczej zważy się. Następnie partiami – łyżka po łyżce dodajemy masę kajmakową, mieszamy i na koniec krótko miksujemy na niskich
obrotach wszystko. Lody wstawiamy do zamrażalnika przykryte folią na około 10
godzin. W międzyczasie – po 1,5 h należy je przez około 30 sekund miksować na
niskich obrotach, a po 3 h dodajemy pokruszone ciasto, delikatnie mieszamy. Po 10
h e lody można już serwować, jeśli będą mrozić się dłużej trzeba je przed
podaniem na około 10 minut wystawić z zamrażalnika do ogrzania. Ładnie wyglądają
i dobrze smakują podane z pistacjami i suszonymi płatkami róży.
Komentarze
Prześlij komentarz