MAZUREK KAJMAKOWY W WERSJI LODOWEJ - TRADYCYJNY WIELKANOCY DESER W NOWEJ ODSŁONIE

 


Takim mazurkiem zaskoczycie i domowników i gości.  Jego przygotowanie jest ogromnie proste i zrobić można go już kilka dni przed samymi świętami. Takie lody mogą  czekać spokojnie przez tydzień  w zamrażalniku aż je zaserwujecie, a jeśli pozostanie ich odrobina po wielkanocnej uczcie, to szybko się nie zmarnują - będą czekać w zimnie na Wasz słodki podwieczorek. Dajcie się skusić.

 

Ciasto kruche:

 200 g mąki

3 łyżki cukru

1 jajo

110 g masła

szczypta soli

 

Wszystkie składniki łączymy ( masło powinno być posiekane) i ugniatamy  kulę, spłaszczamy ją, po czym wkładamy do lodówki na 1h. Po tym czasie odrywamy ½ ciasta ( drugą połowę można zamrozić i upiec ciastka lub spód do małego mazurka). Formujemy placek  grubości 3 milimetrów i pieczemy około 20 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Ciasto studzimy, po wystudzeniu  ( nie powinno być ciepłe) kruszymy je.

 


Masa lodowa:

500 g kajmaku z puszki ( użyłam Gostynin)

380 ml śmietanki 30 %


Opcjonalnie:

pokruszone pistacje

suszone płatki róży 

 


Kajmak wykładamy do plastikowego pojemnika  - o pojemności powyżej 1 litra. Dolewamy do kajmaku 60 ml śmietanki ( odjętej z 380 ml) i całość miksujemy na niskich obrotach, odstawiamy całość do lodówki. W tym czasie ubijamy na sztywno śmietanę – wcześniej mocno schłodzoną, inaczej zważy się. Następnie partiami – łyżka po łyżce  dodajemy masę kajmakową, mieszamy  i na koniec krótko miksujemy na niskich obrotach wszystko. Lody wstawiamy do zamrażalnika przykryte folią na około 10 godzin. W międzyczasie – po 1,5 h należy je przez około 30 sekund miksować na niskich obrotach, a po 3 h dodajemy pokruszone ciasto, delikatnie mieszamy. Po 10 h e lody można już serwować, jeśli będą mrozić się dłużej trzeba je przed podaniem na około 10 minut wystawić z zamrażalnika do ogrzania. Ładnie wyglądają i dobrze smakują podane z pistacjami i suszonymi płatkami róży.

 




Komentarze