PROSTE PIERNICZKI




Z przyjemnością dzielę się z Wami ekspresowym przepisem na pierniczki, które wyjdą pysznie. Ja bogate zdobienia pierników jak zwykle zostawiam najmłodszym z najmłodszych, trochę starsi trenują litery, a dorośli piszą wiadomości. Bliżej Świąt upieczemy kolejną porcję, zrobimy otworki i powiesimy pierniczki na choince.



SKŁADNIKI: 100 g łagodnego w smaku miodu 100 g masła - stopionego i lekko wystudzonego 400 g mąki uniwersalnej 2 jajka 1 łyżka kakao 1 1/4 łyżki dobrej przyprawy do piernika np. kamis 120 g cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej WYKONANIE: Wszystkie składniki należy razem dokładnie wymieszać i ugnieść, a ciasto wstawić do lodówki na minimum 1h. Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części - jedną z nich wałkujemy, a drugą trzymamy w lodówce (kiedy ciasto jest bardzo miękkie lepi się niepotrzebnie do wałka i stolnicy - dlatego warto pracować partiami). Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy pierwszy placek grubości ok 3-4 mm - nie grubiej i nie cieniej. Wykrawamy ulubione kształty i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.



Komentarze