DROŻDŻOWE CIASTO Z CYNAMONOWĄ SKÓRKĄ - NAJŁATWIESZE

Ten przepis lubię najbardziej ze wszystkich „drożdżowych przepisów” jakie znam. To ciasto ma pyszną słodko- cynamonową skórkę, wyczuwalne nuty masła i wyjątkową teksturę. Nadaje się na śniadanie w towarzystwie kawy lub ciepłego mleka  i na podwieczorek do herbaty. Jest też najłatwiejszym i najmniej pracochłonnym ciastem drożdżowym w przygotowaniu  jakie robiłam  - nie wymaga wyrabiania, robienia zaczynów  ani doświadczenia w pieczeniu ciast. Serdecznie polecam, warto je zrobić.

 


SKŁADNIKI:

 

75 g drożdży

1 szklanka cukru (szklanka 250 ml)

150 gram roztopionego masła

5 jaj

1 szklanka mleka

4 ½ szklanki mąki ( Szymanowska lub tortowa)

szczypta soli

 

do posypania:

1 - 2  łyżki cukru 

1  łyżeczka cynamonu

 

 


WYKONANIE:

 

Do dużej miski kruszymy drożdże, zasypujemy je cukrem – nie mieszamy. Z roztopionego  i ciepłego jeszcze masła, mleka i jajek roztrzepujemy  widelcem miksturę i wlewamy ją jako kolejną warstwę na drożdże i cukier – nie mieszamy. Na to wszystko przesiewamy całą mąkę i dodajemy szczyptę soli. Warstw nie mieszamy i tak przygotowane składniki odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h przykryte ściereczką. Po tym czasie mieszamy bardzo dokładnie wszystko. Ciasto ma dosyć luźną konsystencję i niejednolitą – tak ma być. Formę o wymiarach  20 x 30 cm  wyściełamy dobrym grubym papierem do pieczenia. Przelewamy zawartość miski  do formy i ponownie zostawiamy przykryte ciasto do wyrośnięcia na 1 h. Po tym czasie posypujemy powierzchnię ciasta cukrem i cynamonem i ostrożnie wstawiamy  do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 35 minut.

 


Komentarze