DROŻDŻOWE CIASTO Z CYNAMONOWĄ SKÓRKĄ - NAJŁATWIESZE
Ten przepis lubię najbardziej ze wszystkich „drożdżowych przepisów” jakie znam. To ciasto ma pyszną słodko- cynamonową skórkę, wyczuwalne nuty masła i wyjątkową teksturę. Nadaje się na śniadanie w towarzystwie kawy lub ciepłego mleka i na podwieczorek do herbaty. Jest też najłatwiejszym i najmniej pracochłonnym ciastem drożdżowym w przygotowaniu jakie robiłam - nie wymaga wyrabiania, robienia zaczynów ani doświadczenia w pieczeniu ciast. Serdecznie polecam, warto je zrobić.
SKŁADNIKI:
75 g drożdży
1 szklanka cukru (szklanka 250 ml)
150 gram roztopionego masła
5 jaj
1 szklanka mleka
4 ½ szklanki mąki ( Szymanowska lub tortowa)
szczypta soli
do posypania:
1 - 2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
WYKONANIE:
Do dużej miski kruszymy drożdże, zasypujemy je cukrem – nie
mieszamy. Z roztopionego i ciepłego jeszcze masła, mleka i jajek roztrzepujemy widelcem miksturę i wlewamy ją jako kolejną
warstwę na drożdże i cukier – nie mieszamy. Na to wszystko przesiewamy całą
mąkę i dodajemy szczyptę soli. Warstw nie mieszamy i tak przygotowane składniki
odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h przykryte ściereczką. Po tym czasie mieszamy
bardzo dokładnie wszystko. Ciasto ma dosyć luźną konsystencję i niejednolitą –
tak ma być. Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyściełamy dobrym grubym papierem do pieczenia. Przelewamy zawartość
miski do formy i ponownie zostawiamy
przykryte ciasto do wyrośnięcia na 1 h. Po tym czasie posypujemy powierzchnię
ciasta cukrem i cynamonem i ostrożnie wstawiamy
do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 35 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz