PIEROGI Z SOCZWICĄ, SUSZONYMI POMIDORAMI I KURKUMĄ.
Pierogi robimy bardzo często. Zostało mięso z rosołu? Będą z mięsem. Coś dla dzieci? Zróbmy pierogi z serem lub truskawkami, jagodami. A może z grzybami? Mamy przecież pieczarki w lodówce. Tym razem poeksperymentowałam z kurkumą i soczewicą. Do soczewicy dodałam jak zwykle sporo cebuli – tu sprawdzone połączenie i jeszcze nowość - suszone pomidory – to inspiracja zaczerpnięta od Diany www.mientablog.com . I jeszcze zaszalałam z kurkumą - do jesiennych dań taka przyprawa bardzo zdaje się pasować. Na zdrowie i smacznego.
CIASTO:
30 dkg mąki
1 żółtko
1/3 łyżeczki soli
1 ½ łyżeczki kurkumy w proszku
1 łyżeczka oleju
1/2 szklanki wrzącej wody
FARSZ:
1 szklanka soczewicy zielonej
1 średnia cebula
10 pomidorów suszonych ( ze słoika,
odsączonych, ale nie przesadnie)
1 ząbek czosnku
1 białko
2 – 3 liście laurowe
2/3 łyżeczki kurkumy
2/3 łyżeczki soli
szczypta czarnego pieprzu
szczypta ostre papryki w proszku
2-3 łyżki oleju
DODATKOWO:
oliwa z oliwek lub masło
ewentualnie świeży rozmaryn
Ciasto: wszystkie składniki na
ciasto poza wodą mieszamy w misce. Wodę dodajemy partiami na koniec zagniatając
ciasto. Gotowe odstawiamy na 15 minut przykryte ściereczką.
Farsz: Soczewicę gotujemy w
osolonej wodzie – 1 ½ szklanki wrzącej
wody i 1 szklanka soczewicy plus 2/3 łyżeczki soli - około 30-40 minut do miękkości. Cebulę
pokrojoną smażymy do szklistości na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy liście
laurowe, soczewicę, pomidory suszone, pokrojony czosnek i smażymy dodatkowe
5-10 minut, w międzyczasie dodajemy białko jaja. Pod koniec dodajemy kurkumę,
szczyptę ostrej papryki, paprykę. Farsz przekładamy do innego naczynia i bledniemy
całość. To tyle – farsz jest gotowy. Nadziewamy farszem pierogi i wrzucamy do
gorącej osolonej wody czekając aż wypłyną na powierzchnię. Podajmy pierogi polane
rozgrzaną oliwa lub masłem, do którego przed podgrzaniem dodajemy ewentualnie
gałązkę rozmarynu,
Komentarze
Prześlij komentarz