PIEROGI Z SOCZWICĄ, SUSZONYMI POMIDORAMI I KURKUMĄ.

 


Pierogi robimy bardzo często. Zostało mięso z rosołu? Będą z mięsem. Coś dla dzieci? Zróbmy pierogi z serem lub truskawkami, jagodami.  A może z grzybami? Mamy przecież pieczarki w lodówce. Tym razem poeksperymentowałam z kurkumą i soczewicą. Do soczewicy dodałam jak zwykle sporo cebuli – tu sprawdzone połączenie i jeszcze nowość - suszone pomidory – to inspiracja zaczerpnięta od Diany  www.mientablog.com . I jeszcze zaszalałam z kurkumą - do jesiennych dań taka przyprawa bardzo zdaje się pasować. Na zdrowie i smacznego. 

 


CIASTO:

30 dkg mąki

1 żółtko

1/3 łyżeczki soli

1 ½ łyżeczki kurkumy w proszku

1 łyżeczka oleju

 1/2 szklanki wrzącej wody

 

FARSZ:

1 szklanka soczewicy zielonej

1 średnia cebula

10 pomidorów suszonych ( ze słoika, odsączonych, ale nie przesadnie)

1 ząbek czosnku

1 białko

2 – 3 liście laurowe

2/3 łyżeczki kurkumy

2/3  łyżeczki soli

szczypta czarnego pieprzu

szczypta ostre papryki w proszku

2-3 łyżki oleju

 

DODATKOWO:

oliwa z oliwek lub masło

ewentualnie świeży rozmaryn

 

 


Ciasto: wszystkie składniki na ciasto poza wodą mieszamy w misce. Wodę dodajemy partiami na koniec zagniatając ciasto. Gotowe odstawiamy na 15 minut przykryte ściereczką.

Farsz: Soczewicę gotujemy w osolonej  wodzie – 1 ½ szklanki wrzącej wody i 1 szklanka soczewicy plus 2/3 łyżeczki soli  - około 30-40 minut do miękkości. Cebulę pokrojoną smażymy do szklistości na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy liście laurowe, soczewicę, pomidory suszone, pokrojony czosnek i smażymy dodatkowe 5-10 minut, w międzyczasie dodajemy białko jaja. Pod koniec dodajemy kurkumę, szczyptę ostrej papryki, paprykę. Farsz przekładamy do innego naczynia i bledniemy całość. To tyle – farsz jest gotowy. Nadziewamy farszem pierogi i wrzucamy do gorącej osolonej wody czekając aż wypłyną na powierzchnię. Podajmy pierogi polane rozgrzaną oliwa lub masłem, do którego przed podgrzaniem dodajemy ewentualnie gałązkę rozmarynu,

 

 


Komentarze