CZEKOLADOWE CIASTO, KTÓRE JEST DZIECINNIE PROSTE.
Lubię ten przepis. To ciasto jest czymś pomiędzy murzynkiem, który pamiętam z dzieciństwa a popularnym dziś brownie. Jest jakby mieszanką tych obu konsystencji, smaków i ciężaru. Robi się je ekspresowo i to jest wielka jego zaleta. Ja przekładam całość najchętniej kremem z mascarpone i bitej śmietany dodając owoce lub konfiturę - całość prezentuje się wtedy dosyć elegancko. Można oddać też inwencję twórczą w ręce dzieci i wyjdą z tego najróżniejsze kompozycje.
Przepis jest od Doroty
SKŁADNIKI:
200 g roztopionego i przestudzonego masła
2 jaja
150 ml maślanki lub kefiru
150 g drobnego cukru
200 gram mąki
40 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE:
Składniki suche łączymy w misce i mieszamy. W oddzielnym naczyniu łączymy
składniki płynne. Następnie mieszamy wszystko razem za pomocą miksera - wystarczy krótka chwila. Ciasto przelewamy do niewielkiej formy
wyłożonej papierem i pieczemy w temp.
180 stopni przez 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz