CZEKOLADOWE CIASTO, KTÓRE JEST DZIECINNIE PROSTE.

 






Lubię ten przepis. To ciasto jest czymś pomiędzy  murzynkiem, który pamiętam z  dzieciństwa a popularnym dziś brownie. Jest jakby mieszanką tych obu konsystencji, smaków i ciężaru. Robi się je ekspresowo i to jest wielka jego zaleta. Ja przekładam całość najchętniej kremem z mascarpone i bitej śmietany dodając owoce lub konfiturę - całość prezentuje się wtedy  dosyć elegancko. Można oddać też inwencję twórczą w ręce dzieci i wyjdą z tego najróżniejsze kompozycje. 

Przepis jest od Doroty https://www.mojewypieki.com/ 




 

SKŁADNIKI:

 

200 g roztopionego i przestudzonego masła

2 jaja

150 ml maślanki lub kefiru

150 g drobnego cukru

200 gram mąki

40 g kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

WYKONANIE:

 

Składniki suche łączymy w misce i mieszamy. W oddzielnym naczyniu łączymy składniki płynne. Następnie mieszamy wszystko razem za pomocą miksera  - wystarczy krótka chwila.  Ciasto przelewamy do niewielkiej formy wyłożonej papierem i pieczemy w temp.  180 stopni przez 30 minut.

 


Komentarze