CIASTKA NA SMALCU
Do pieczenia ciastek używam głównie masła, ale kiedy po szalonych zakupach w marcu została w lodówce kostka smalcu, chciałam znaleźć dla niej słodkie zastosowanie. Pomysłów na jego użycie jest naprawdę dużo – jest bez wątpienia tradycyjnym składnikiem wielu potraw polskiej kuchni. Ja często zastępuję go olejem, ale w kuchni mojej babci smalec był często używany i wiele z tych smaków wspominam z sentymentem. Z sentymentem wspominam też przepisy z lat 90 umieszczane w „Poradniku Domowym” i różnych broszurkach, do których dzisiaj nadal chętnie zaglądam. I tak znalazłam taki oto przepis na ciastka. Polecam serdecznie. Smacznego.
SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki
200 g smalcu
2 łyżki śmietany 12%
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
½ łyżeczki soli
Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy. Formujemy
kulę i wkładamy całość do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie ciasto wałkujemy
cienko – na grubość około 3 milimetrów. Układamy ciastka na blaszce, posypujemy
cukrem i pieczemy około 8-10 minut w temp. 180 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz