CIASTKA NA SMALCU

 


Do pieczenia ciastek używam głównie masła, ale kiedy po szalonych zakupach w marcu została w lodówce kostka smalcu, chciałam znaleźć dla niej słodkie zastosowanie. Pomysłów na jego użycie jest naprawdę dużo – jest bez wątpienia tradycyjnym  składnikiem wielu potraw polskiej kuchni. Ja często zastępuję go olejem, ale w kuchni mojej babci smalec był często używany i wiele z tych smaków wspominam z sentymentem. Z sentymentem wspominam też przepisy z lat 90 umieszczane  w „Poradniku Domowym” i różnych broszurkach, do których dzisiaj nadal chętnie zaglądam.  I tak znalazłam taki oto przepis na ciastka. Polecam serdecznie. Smacznego.

 


SKŁADNIKI:

2 szklanki mąki

200 g smalcu

2 łyżki śmietany 12%

1/3 szklanki cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

½ łyżeczki soli

 

WYKONANIE:

Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy. Formujemy kulę i wkładamy całość do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie ciasto wałkujemy cienko – na grubość około 3 milimetrów. Układamy ciastka na blaszce, posypujemy cukrem i pieczemy około 8-10 minut w temp. 180 stopni.

 



Komentarze