BARSZCZ WIGILIJNY Z SOKIEM PORZECZKOWYM
Chciałabym, by w tym roku z
wigilijnej kolacji przemawiała i skromność i uroda. Wigilia składająca się z
kilku dań będzie zarówno piękniejsza, bardziej elegancka i śmiem twierdzić -
lepiej smakować. Barszcz, pierogi, śledź, karp i kawałek makowca byłby zestawem idealnym. Barszcz domowej roboty z sokiem porzeczkowy to mój sprawdzony
od dawna przepis. Jest banalnie prosty, świetnie smakuje, a kawałki buraków
dodają mu treści i smaku.
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI:
włoszczyzna ( 2 marchewki, ćwiartka selera, 2
korzenie pietruszki, 1 por)
2 duże buraki
1 kwaśne jabłko (reneta)
1/2 dużej cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
4 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 łyżka majeranku
ok 300 ml domu porzeczkowego ( ew nektaru)
sok z 1/2 cytryny
2-3 łyżki cukru
1/2 łyżki soli
pieprz do smaku
WYKONANIE: do garnka napełnionego 2 l zimnej wody wrzucamy włoszczyznę, cebulę, czosnek, obrane i przekrojone na pół buraki, olej, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek. Wszystko gotujemy i od momentu wrzenia gotujemy jeszcze na średnim ogniu wszystko przez 1h, 15 minut przed końcem wrzucamy obrane i oczyszczone z gniazdka nasiennego jabłko. Odstawiamy wszystko na kilka godzin do wystygnięcia i nabrania aromatu ( minimum 5 h). Po wystygnięciu cedzimy barszcz. Zostawiamy sam płyn i opłukane buraki, które kroimy w plastry. Buraki wrzucamy do barszczu, dodajemy sok porzeczkowy, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Przed podaniem podgrzewamy.
Komentarze
Prześlij komentarz