SŁODKO - KWAŚNA KONFITURA Z RABARBARU I POMARAŃCZY



Sezon na rabarbar mamy w pełni. Co roku staram się go wykorzystać piekąc ciasta, robiąc kompot i tę właśnie konfiturę. Smak ma niezwykły - jest trochę kwaśna, trochę słodka i bardzo aromatyczna. Konsystencję ma podobną do  powideł śliwkowych, a kolorem przypomina kajmak. Świetnie nadaje się do pieczywa  i sera białego na śniadanie i  będzie też niezwykłym, oryginalnym dodatkiem do mięsnych pieczeni. Niektórzy podjadają ją łyżeczką prosto ze słoika...


SKŁADNIKI:  /5-6  słoików/

1,2 kg rabarbaru
2 pomarańcze
1 cytryna
250 g cukru

WYKONANIE:

Rabarbar myjemy i odcinamy zdrewniałe  i niepotrzebne końcówki. Kroimy łodygi  na kawałki około 2 cm. Z obu  pomarańczy ocieramy skórkę  i wyciskamy z nich sok. Z cytryny wyciskamy tylko sok. Do garnka z grubym dnem wrzucamy: rabarbar, cukier, skórkę pomarańczy, sok z pomarańczy i sok z cytryny. Wszystko gotujemy przez godzinę mieszając od czasu do czasu całość. Konfiturę jeszcze gorącą wlewamy do wyparzonych słoików i zakręcamy czystą zakrętką.



Przepis znaleziony dawno temu w internecie. Autora niestety nie pamiętam.

Komentarze

Prześlij komentarz