SŁODKO - KWAŚNA KONFITURA Z RABARBARU I POMARAŃCZY
Sezon na rabarbar mamy w pełni. Co roku staram się go wykorzystać piekąc ciasta, robiąc kompot i tę właśnie konfiturę. Smak ma niezwykły - jest trochę kwaśna, trochę słodka i bardzo aromatyczna. Konsystencję ma podobną do powideł śliwkowych, a kolorem przypomina kajmak. Świetnie nadaje się do pieczywa i sera białego na śniadanie i będzie też niezwykłym, oryginalnym dodatkiem do mięsnych pieczeni. Niektórzy podjadają ją łyżeczką prosto ze słoika...
SKŁADNIKI: /5-6 słoików/
1,2 kg rabarbaru
2 pomarańcze
1 cytryna
250 g cukru
WYKONANIE:
Rabarbar myjemy i odcinamy zdrewniałe i niepotrzebne końcówki. Kroimy łodygi na kawałki około 2 cm. Z obu pomarańczy ocieramy skórkę i wyciskamy z nich sok. Z cytryny wyciskamy tylko sok. Do garnka z grubym dnem wrzucamy: rabarbar, cukier, skórkę pomarańczy, sok z pomarańczy i sok z cytryny. Wszystko gotujemy przez godzinę mieszając od czasu do czasu całość. Konfiturę jeszcze gorącą wlewamy do wyparzonych słoików i zakręcamy czystą zakrętką.
Przepis znaleziony dawno temu w internecie. Autora niestety nie pamiętam.
Właśnie zrobiłam, pycha!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę!
OdpowiedzUsuń