LODY JOGURTOWE





Wiosna i lato to dla mnie czas lodów. Aby w domu wyszły przepysznie wystarczy mieć kilka tylko składników, a do tego najzwyklejszy mikser. Jeśli jeszcze nie próbowaliście lodów domowej produkcji to polecam ten prosty przepis - złapiecie bakcyla. A jeśli robicie lody często, ten przepis ma szanse zdobyć Wasze uznanie.

Składniki:

/5-6 porcji/

2 żółtka
600 - 700  gram cukru pudru
300 ml jogurtu greckiego
150 ml śmietany kremówki 30 %
owoce w syropie lub frużelina- opcjonalnie


WYKONANIE:

Jajka włożyć na 2-3 sekundy do wrzątku. Żółtka i 1/2 porcji cukru ubijamy na jasną i puszystą masę. Dodajemy resztę cukru i chwilę jeszcze ubijamy. Konsystencja będzie dość gęsta - tak ma być. Do gotowej masy jajecznej dodajemy jogurt- mieszamy, za chwilę dodajemy też ubitą na sztywno śmietanę i ponownie mieszamy. Konsystencja powinna być jednolita. Całość wkładamy do plastikowego pojemnika lub plastikowej miski i wkładamy do zamrażarki. Przez kolejne 3h wyjmujemy lody co 1/2 h ubijamy je mikserem, aby odpowiednio je napowietrzyć - to niezbędna część procesu. Po ostatnim miksowaniu wstawiamy je do zamrażarki na ok 20 minut i po tym czasie dodajemy 2 łyżki owoców lekko mieszając - aby powstały smugi. Znowu zamrażamy. /Sugeruję owoce w syropie lub frużelinę, ewentualnie świeże zmiksowane z cukrem. Świeże owoce w kawałkach zrobią się po prostu bardzo twarde./ Lody będą najlepsze po ok 5-6 h pobytu w zamrażarce. Jeśli będą tam dłużej, to przed zaserwowaniem warto je na chwilę postawić na blacie do lekkiego ocieplenia.



Przepis częściowo inspirowany książką „ Kuchnia Polska. Przepisy dawne i nowe. ” wyd. Świat Książki, Warszawa 2005


Komentarze